top of page

Postanimo mojstri razporejanja in obešanja slik doma



V našem domu želimo ustvariti prostor, ki odraža našo osebnost in stil. Ena izmed najboljših načinov za doseganje tega je z razporejanjem in obešanjem slik, ki nam pomagajo ustvariti prijetno in harmonično vzdušje. V današnji blog objavi vam bomo predstavili nekaj nasvetov, kako lahko s pravilnim razporejanjem in obešanjem slik spremenite svoj dom v pravo umetniško galerijo.


1. Dobra organizacija je pol dela

Preden začnete z obešanjem slik, si vzemite čas in načrtujte, kako želite, da vaše stene izgledajo. Razmislite o velikosti, obliki in barvi okvirov ter kako se ujemajo z vašo notranjo opremo. Skicirajte postavitev slik na papirju ali uporabite aplikacijo za načrtovanje prostora, da se prepričate, da bo končni rezultat vizualno privlačen.


2. Razporedite slike glede na temo in stil

Pri izbiri slik za posamezne prostore je pomembno, da razmislite o temi in stilu prostora. Na primer, v dnevni sobi bi lahko izbrali umirjene pokrajine ali abstraktne slike, medtem ko bi v spalnici lahko izbrali bolj osebne in intimne portrete. V otroški sobi pa naj bodo veselih in živahnih barv.





3. Igrajte se z razporeditvijo

Ne bojte se eksperimentirati z različnimi postavitvami in kompozicijami slik na stenah. Lahko ustvarite simetrično postavitev ali pa se odločite za bolj eklektičen pristop z različnimi velikostmi in slogi okvirov. Pomembno je, da najdete postavitev, ki odraža vaš osebni okus in ustvarja harmoničen videz. Pri tem pa si lahko pomagate s papirnatimi šablonami. Najprej izrežete obliko slik iz papirja in na papirju označite mesto obešanke. Nato papirnate šablone prilepite z lepilnim trakom na steno kjer želite obesiti sliko. Pred zabijanjem žebljičkov si lahko prilagodite postavitev tako da vam bo ustezala.





4. Uporabite primerne žebljičke

Glede na vrsto stene in težo slike boste morda potrebovali različne metode pritrditve. Za lažje slike lahko uporabite žebljičke, medtem ko boste za težje slike morda potrebovali vijake in moznike. Ne pozabite preveriti, ali so vaše stene betonske, opečne ali mavčne, saj bo to vplivalo na vrsto pritrditve, ki jo boste uporabili.


Za trde stene iz zidakov ali armiranega betona lahko uporabimo jeklene žebljičke namesto vrtanja v steno.


5. Ne pozabite na višino

Pri obešanju slik bodite pozorni na višino, saj to lahko močno vpliva na videz vašega prostora. V splošnem naj bi bilo središče slike na višini približno 145-150 cm od tal. To je povprečna višina človeških oči, kar pomeni, da bodo slike videti privlačne in uravnotežene za večino ljudi.





6. Bodite pozorni na razsvetljavo

Razsvetljava igra pomembno vlogo pri prikazovanju vaših slik. Poskrbite, da so slike dobro osvetljene, da bodo motivi na njih resnično izstopali. Uporabite naravno svetlobo, kjer je to mogoče, ali pa dodajte umetno razsvetljavo, kot so stenske luči ali usmerjene luči, da poudarite svoje umetnine.


7. Redno preverjajte in vzdržujte svoje slike

Sčasoma se lahko slike zaradi sprememb v temperaturi in vlažnosti začnejo upogibati ali zvijati. Redno preverjajte svoje slike, da zagotovite, da so še vedno pravilno obešene in da so v dobrem stanju. Prav tako občasno očistite okvirje in steklo, da bodo vaše slike vedno videti sveže in privlačne.


Več o čiščenju okvirjev si lahko preberete v blogu 3 ključne točke kako ohraniti okvirje v sijočem izgledu.




In to je to! Sedaj ste mojstri razporejanja in obešanja slik doma. Ob upoštevanju teh korakov in nasvetov boste svoj dom spremenili v pravo umetniško galerijo. Slike lahko pripomorejo k oživljanju prostorov in ustvarjanju toplega, domačega vzdušja. Prav tako bodo vašim gostom dale občutek, da vstopajo v prostor, ki odraža vašo osebnost in okus. Za več informacij nas lahko kontaktirate: okviri@siol.net ali 031 361 043 .


32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page