top of page

3 KLJUČNE TOČKE KAKO OHRANITI OKVIRJE SLIK V SIJOČEM IZGLEDU

Urejene slike z okvirjem dajejo poseben pečat k domačnosti in dobro vplivajo na počutje. Prav zato za njih redno skrbimo in jih tako ohranjamo v čudovitem izgledu za dolgo časa.


Skrb za slike razdelimo v tri ključne točke in sicer: redno čiščenje okvirjev, temeljito čiščenje okvirjev, čiščenje slik na platnu in restavratorski posegi na slikah.


Redno čiščenje okvirjev

Z rednim čiščenjem okvirjev slik ohranimo svež videz še dolgo časa. Okvirje čistimo enkrat na teden tako kot prah s polic. Najlažje in najhitreje brišemo prah iz okvirjev, stekla in slik na platnu z omelo za brisanje prahu. Posebaj priporočamo omelo za brisanje prahu iz trgovine DM (znamke Profissimo). Z nežnim brisanjem enostavno in učinkovito odstranimo prah.Temeljito čiščenje okvirjev

Priporočljivo je vsaj enkrat do dvakrat na leto.


Pri tem posamezno uokvirjeno sliko vzamemo iz stene. Z vlažno krpo ali s sesalcem najprej odstranimo prah in morebitno pajčevino na hrbtni stani. Nato pa se lotimo še čiščenja okvirja z vlažno krpo. V majhnih količinah lahko uporabimo tudi blaga čistilna sredstva kot na primer čistilo za steklo. Pred začetkom čiščenja čistilo testiramo na majhnem delu okvirja. Nanesemo kapljico in po 5-10 minutah preverite morebitno reakcijo. V kolikor je vse v redu nadaljujemo s čiščenjem.

Čiščenje slik na platnu oziroma restavratorski posegi na slikah

Starejše slike na platnu imajo lahko kakšne poškodbe, ki si jih ne popravljamo sami temveč delo prepustimo restavratorju. Delo restavratorja je precej drago, zato se za takšna popravila odločimo le če slika ima neko vrednost ali pa smo čustveno navezani na sliko. Posegi na sliki so res minimalni, maksimalno do te mere, da slika ne propada več.

Tri ključne točke zgoraj opisane ohranjajo slike v sijočem izgledu za dolgo časa. Pri Okviri V svetujemo konsistentno odstranjevanje prahu iz okvirjev, saj le tako ohranjamo čistočo prostora. Za več informacij nas lahko kontaktirate: okviri@siol.net ali 031 361 043.

25 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page