top of page

VSE O NAŠIH STEKLIH

Updated: Aug 29, 2022

Ali ste pred dilemo, kakšno steklo izbrati pri uokvirjanju slike? Steklo sliko varuje pred zunanjimi vplivi. Mnogo strank pa nas pogosto sprašuje, katero je za to najprimernejše.


Umetniška dela, ustvarjena na papirju, potrebujejo steklo. Med takšne vrste del spadajo akvareli, pasteli, grafike, fotografije, plakati in risbe. Poleg naštetih potrebujejo zasteklitev tudi vsa ročna dela.


Poznamo tri vrste stekla:

· navadno,

· antirefleksno in

· profesionalno nevidno.

Stekla so debeline 1,8–2 mm.

V našem salonu svetujemo izbiro glede na sliko, saj ima vsaka vrsta stekla svoje prednosti, ki jih naštevamo v nadaljevanju.



Vzorec s katerim vam predstavimo naša tri stekla. Od leve proti desni: navadno, nevidno in antirefleksno steklo.

Navadno steklo

Navadno steklo je najcenejše. Njegova glavna lastnost je, da se sveti in ima odseve. Je zelo prosojno, zato slike pod njim niso motne. Če bodo slike visele v prostoru, v katerem ni veliko oken, bodo odsevi manjši in nemoteči. Priporočamo ga za cenejša umetniška dela, otroške risbe in uokvirjanje predmetov, pri katerih je steklo dvignjeno. Prav tako ga priporočamo pri uokvirjanju starih fotografij, saj bo odsev poudaril starost.


navadno steklo, nevidno steklo, uv zaščita
Na sliki lahko vidimo razliko med navadnim (leva stran) in nevidnim steklom (desna stran).


Antirefleksno steklo

Anirefleksno steklo je mlečno in manj prosojno, zaradi česar nima odsevov in se ne sveti. Z razdaljo stekla od slike ta postaja bolj mlečna. Zaradi tega ni primerno za uokvirjanje predmetov in slik, pri katerih je steklo dvignjeno od podlage. Priporočamo ga pri slikah z napakami ali poškodbami, saj bodo tako manj vidne. Primerno pa je tudi za prostore z veliko okni, saj se v njih slika pod tem steklom ne bo svetila oziroma ne bo imela odsevov.


Nevidno steklo

Nevidno steklo je izredno kakovostno. Njegova čistost in prepustnost sta tako veliki, da bo pod njim slika zažarela. Priporočamo ga za vse slike na papirju in uokvirjanje predmetov višje kakovosti. Steklo ima več kot 98-odstotno prepustnost, manj kot 1-odstotno odsevnost svetlobe in 70-odstotno zaščito pred UV-žarki. V naši ponudbi imamo tudi steklo muzejske kakovosti, ki ima 99-odstotno zaščito pred UV-žarki in konservatorsko zaščito. Kadar izberemo steklo muzejske kakovosti, je smiselno, da tudi vse druge materiale (kot sta paspartu in zaščitni karton) izberemo v tej kakovosti.



Od leve proti desni: navadno, nevidno in antirefleksno steklo.


Zdaj veste, katero steklo izbrati? Pomembno je, kakšen pogled na sliko si želimo. Za kakršnokoli informacijo pa nas lahko pokličete na 031 361 043 ali nam pišete na mail okviri@siol.net.

Recent Posts

See All
bottom of page