top of page

Prvi korak do popolne vizualne harmonije

Okvirjanje slik je umetnost, ki zahteva pravo mero znanja, izkušenj in estetskega občutka.



Pomembno je, da se okvir pravilno ujema s sliko ter s prostorom, kjer bo slika obešena. Pri izbiri okvirja je ključno upoštevati barvno usklajenost, tehniko slike ter prostorsko umestitev slike. Le tako lahko dosežemo popolno vizualno harmonijo med sliko, okvirjem in prostorom. V naši delavnici se zavedamo pomena tega procesa in z veseljem vam svetujemo ter izdelamo okvir po meri, ki bo iz vaše slike izvabil najlepše detajle ter jo popeljal na višjo estetsko raven.


Pri izbiri okvirja za sliko je pomembno upoštevati tri ključne elemente: barvno usklajenost, tehniko slike in prostorsko umestitev slike.


Barvna usklajenost

Barvna usklajenost je ključen dejavnik pri izbiri okvirja za sliko. Pri tem je pomembno upoštevati barvno shemo in stil prostora, kjer bo slika obešena, saj nam ti dejavniki narekujejo, kakšne barve in oblike izbrati okvir, da bo iz slike izvabil najlepše detajle in jih povezal s prostorom.

Pri izbiri barve okvirja je ključno tudi upoštevanje stila slike. Na primer, če gre za klasično sliko, bodo bolj primerni okvirji, ki so širši, z baročnimi vzorci, medtem ko bodo sodobne slike lepše v preprostejših okvirjih.




Tehnika slike

Tehnika ali slog slike je drugi pomemben dejavnik pri izbiri okvirja za sliko. Pri tem moramo upoštevati načine izvedbe okvirjanja, ki so primerni za določen slog slike. Slike na platnu bodo na primer uokvirjene drugače kot slike na papirju, pri čemer ima vsaka slika svoj slog, ki ga moramo upoštevati pri izbiri okvirja.


Pri klasičnih stilih slike, kot so na primer baročne slike, bodo bolj primerni okvirji, ki so širši, z baročnimi vzorci. Sodobne slike pa bodo lepše v preprostejših okvirjih. Pri izbiri okvirja moramo torej upoštevati slog slike ter izbrati okvir, ki bo dopolnil njen stil in jo še izboljšal.




Prostorska umestitev slike

Prostorska umestitev slike je še en pomemben dejavnik, ki jo moramo upoštevati pri izbiri okvirja. Vprašati se moramo, kam bomo sliko postavili in kakšno ozadje bo imela. Na primer, če ima prostor bogatejšo barvno shemo, lahko izberemo okvir, ki bo poskrbel za ravnovesje in usklajenost z barvami v prostoru.




Izbira pravega okvirja za sliko je enako pomembno kot sama slika. Pri izbiri okvirja je potrebno upoštevati barvno usklajenost slike in prostora, tehniko oziroma slog slike ter prostor, kjer bo obešena. Pravilna izbira okvirja nam lahko pomaga pri izvabljanju najlepših detajlov slike. V naši delavnici vam nudimo svetovanje pri izbiri okvirja ter izdelavo okvirjev po meri vrhunske kakovosti.


Z inovativnimi idejami in strokovnim znanjem vam bomo pomagali pri ustvarjanju vizualno privlačnega končnega izdelka. Za več informacij nas lahko kontaktirate: okviri@siol.net ali 031 361 043.

43 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page