top of page

Otroška umetnost: Darilo za dušo in dom

Otroška umetnost je nekaj posebnega. Je izraz domišljije, ustvarjalnosti in otroškega duha. V zgodnjih letih otroci šele odkrivajo svet okoli sebe in svoje misli in čustva izražajo na edinstven način.



Otrok riše risbo.
Otroško risanje


Če imate doma malčke, jim ponudite barvice za risanje. S tem boste spodbujali njihovo ustvarjalnost in jih pomagali razvijati njihove veščine. Otroci bodo imeli veliko veselja do risanja, vi pa boste lahko uživali v njihovih umetniah.


Otroške umetnine so lahko čudovit dodatek k vsakemu domu. Okvirite jih v čudovite okvirje in jih postavite na stene. Tako boste ustvarili prijetno in domače vzdušje.


Zakaj je pomembno spodbujati otroško umetnost?

Otroška umetnost ima številne prednosti za otrokov razvoj. Spodbuja:

  • Domišljijo in ustvarjalnost: Otroci se pri risanju lahko prepustijo svoji domišljiji in ustvarijo nekaj edinstvenega. To jim pomaga razviti ustvarjalne sposobnosti in se naučiti razmišljati izven okvirjev.

  • Motorične sposobnosti: Risanje pomaga otrokom razviti motorične sposobnosti, ki so pomembne za druge dejavnosti, kot so pisanje, rezanje in oblačenje.

  • Komunikacijske sposobnosti: Risanje lahko pomaga otrokom izraziti svoje misli in čustva na drugačen način. To jim pomaga razviti komunikacijske sposobnosti.

  • Sodelovanje: Risanje lahko otroke spodbudi k sodelovanju z drugimi. Pomaga razviti socialne sposobnosti in se naučiti delati v skupini.



Otroci s flomastri rišejo.
Risanje s flumastri v skupini.


Kako lahko spodbujamo otroško umetnost?

Tukaj je nekaj nasvetov, kako lahko spodbujate otroško umetnost:

  • Ponudite otrokom različne materiale za ustvarjanje.

Poleg barvic lahko otrokom ponudite tudi druge materiale, kot so flomastri, pasteli, tempere barve, glina, plastelin in papir različnih tekstur in barv.

  • Pogovorite se z otroki o njihovih umetninah.

Pomagajte jim, da opišejo, kaj so naslikali ali narisali, s čimer boste otroku razvili sposobnost razmišljanja o svojem delu.

  • Ohranite otroške umetnine.

Okvirite jih ali jih shranite v album. Tako boste lahko vedno uživali v njihovih umetninah.



Otroci rišejo z voščenkami, barvicami in vodenimi barvicami.
Vodene barvice, voščenke, barvice za ustvarjanje otroških risbic.


Kako okviriti otroške umetnine?

Ko boste želeli okviriti otroške umetnine, upoštevajte naslednje:

  • Izberite okvir, ki je primeren za velikost in stil umetnine. Okvir ne sme biti previsok ali prenizek, da ne bi preveč prekril umetnine.

  • Uporabite okvir v nevtralni barvi, da umetnina izstopa. Če je umetnina v živahnih barvah, lahko izberete okvir v kontrastni barvi.

  • Dodajte personalizirano noto, na primer ime otroka ali datum nastanka umetnine. To bo umetnini dodalo še poseben pomen.


Otroška umetnost je darilo, ki traja večno. Ko boste v prihodnjih letih pogledali na stene svojega doma, se boste spomnili veselih trenutkov, ki ste jih preživeli z otroci.


Za vrhunsko okvirjanje otroških risb nas obiščite v salonu Okviri V, na Dolenjski cesti 164 v Ljubljani. Za več informacij nas lahko kontaktirate: okviri@siol.net ali 031 361 043 .

Recent Posts

See All
bottom of page