top of page

NAPENJANJE SLIKARSKIH PLATEN NA PODOKVIR

Updated: Oct 7, 2020


Kaj narediti s slikarskim platnom v svitku, da bo ostalo napeto in trajno ohranjeno za dolgo časa



Poslikana slikarska platna brez okvirja, pogosto zvita v rolico ali svitek, so zelo praktična za transport s počitnic ali pri pošiljanju po pošti na daljavo. Malo manj pa so praktična, ko jih želimo obesiti na steno.


V ta namen ter da jih ohranimo nepoškodovane za dolgo časa, jih vedno najprej napnemo na lesen podokvir. Vendar mora biti ta posebne vrste.


Nastavljivi podokvirji


Pri podkvirjih za slike na platnu je zelo pomembno, da niso fiksni, ampak nastavljivi. Tak podokvir za platno prepoznamo po lesenih kajlicah ali zatičih v kotih okvirja, ki služijo za (pre)nastavljanje okvirja. Na ta način je mogoče po prvem napenjanju platno ponovno prenapeti brez odstranjevanja platna z okvirja.


Platno se namreč pod vplivom razlik v vlagi in temperaturi v okolici razteguje in krči ter tako izgubi svojo prvotno napetost. Pojav je zelo podoben kot pri opni na bobnu, ki v različnih okoljskih pogojih zahteva uglaševanje ali prenapenjanje. Pri platnu ta pojav uravnavamo s širjenjem in ožanjem podokvirja.


Nastavljiv podokvir s "kajlicami"

Kako (pre)napnemo platno


Sliko na platnu najprej previdno odvijemo ter jo postopoma s sponkami (klamfami) pritrdimo na zadnji del lesenega podokvirja. Pri tem si pomagamo s kleščami, s katerimi še nepritrjeno platno začasno pritrdimo na podokvir tako, da je platno ravno prav napeto. Šele nato ga trdno pritrdimo s sponkami. Tako napeta slika je že primerna za obešanje na steno, seveda pa ga lahko lepo zaključi tudi dodaten okrasni okvir.


Slikarsko platno na podokvirju

Dodaten okrasni okvir za lepši zaključek


Sliko na platnu napeto na lesenem podokvirju lahko še dodatno lepo zaključimo z “lebdečim” okvirjem na več načinov. Z lebdečim okvirjem brez hrbtišča dosežemo učinek, kot da slika lebdi.


Lebdeči okvir za slikarsko platno

Pri tem načinu sliko na platnu uokvirimo z lesenim paspartujem in zaključnim okrasnim okvirjem. Lahko pa jo zaključimo tudi samo z enostavnim zaključnim okrasnim okvirjem, ki ga postavimo neposredno na sliko ali ga odmaknemo od slike z zamikom, vmes pa pustimo prazen prostor.


Pri nas v salonu za uokvirjanje lahko izdelamo tovrstne podkvirje za slikarska platna v vseh željenih dimenzijah, za uokvirjanje pa imamo na voljo največji izbor okrasnih okvirjev v Sloveniji. Za umetnike izdelujemo slikarska platna visoke kakovosti, ki so napeta na podokvir in primerna za poslikavo. Info: okviri@siol.net ali 031 361 043.


 

1,379 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page